Boczniak Polska Oyster mushrooms Poland Austernpilzzucht Polen

Gospodarstwo uprawy boczniaka

Cultivation of oyster mushroom
Kosz boczniaków

Kącik kulinarny

Kącik kulinarny został stworzony z myślą o Tobie, by w prosty sposób przekazać Ci jak szybko i łatwo przygotować smaczne potrawy z użyciem boczniaka. Kulinarną przygodę zacznijmy od przygotowania boczniaka w chrupiącej panierce.

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 1 opakowanie grzybów BOCZNIAK

- 2 jajka

- 5 łyżek bułki tartej

- sól

- pieprz

- przyprawa w płynie Maggi

- olej do smażenia

Sposób przygotowania
Do miseczki wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy je. Następnie dolewamy przyprawę Maggi. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z solą i pieprzem. Boczniaki dokładnie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Najpierw smażymy stronę z blaszkami, następnie obracamy je na drugą stronę i nadal smażymy do zrumienienia panierki. Gotowe, chrupiące grzybki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je na gorąco jako przekąskę lub jako dodatek do ziemniaków.

Sos z boczniaków

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 1 cebula

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżka masła

- 20 dag boczniaków

- 2 łyżki śmietany

- 1/2 łyżeczki papryki mielonej

słodkiej

- 1 łyżka mąki

- 1/2 łyżeczki przyprawy

uniwersalnej

- pieprz

- sól

- sos sojowy

Sposób przygotowania
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać boczniaki, dodać masło i chwilę podsmażyć, wlać 2-3 łyżki wody, gotować 5-7 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, papryką, przyprawą uniwersalną i odrobiną wody, połączyć z grzybami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Jajecznica z boczniaków

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 2-3 łyżki masła

- 1 czerwona cebula

- 20 dag boczniaków

- 5 jajek

- przyprawa Wegeta

- pieprz biały

Sposób przygotowania
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanym maśle lekko zrumienić grzyby z cebulą. Jajka wlać do miseczki, dodać przyprawę Wegeta i odrobinę pieprzu, roztrzepać widelcem. Połączyć z podsmażonymi boczniakami i smażyć na wolnym ogniu do ścięcia się jajek. Podawać od razu po przygotowaniu.

Grillowane boczniaki

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 250 g boczniaków

- 3 łyżki oliwy extra vergine

- 2 łyżki posiekanej natki

pietruszki

- 2 ząbki czosnku, drobno

posiekane lub rozgniecione w

prasce

- sól morska i świeżo zmielony

czarny pieprz

- opcjonalnie, do podania:

bagietka, rukola, miodowy

winegret, orzeszki pinii,

tarty parmezan

Sposób przygotowania
Większe boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą.

W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszanką smarować boczniaki i podgrzewać przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Obok na patelni możemy zrumienić plasterki bagietki. Boczniaki odłożyć na rukolę wymieszaną z winegretem, posypać zrumienionymi orzeszkami pinii, tartym parmezanem.

Kotlety z boczniaków

Potrawy z boczniaka
Składniki
- pół kilograma boczniaków,

- 0,5 kilograma mięsa mielonego

- jajko,

- panierka

- oliwa z oliwek,

- sól, pieprz, wegeta

Sposób przygotowania
Umyte boczniaki siekamy i mieszamy z przyprawionym mięsem mielonym. Następnie zanurzamy w jajku i panierce. Smażymy z obu stron na gorącym oleju.

Pizza z boczniakami

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 2 szklanki mąki

- 3 dag drożdży

- 1/2 szklaki mleka,

- 4-5 łyżek wody

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2-1 łyżeczki cukru

- 1 jajko

- 1 łyżka oleju

- 8 - 10 sztuk boczniaka

- 1/4 cebuli

- 1 papryka czerwona

- kurczak / szynka

- przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania
Przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie należy uformować z niego placek, posmarować go keczupem lub sosem pomidorowym. Boczniaki zeszklić na oliwie wraz z cebulą, doprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Wszystkie dodatki ułożyć na pizzy. Pizzę piec przez około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Sałatka z boczniaka

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 250 g boczniaków,

- 3/4 szklanki ryżu brązowego,

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

cebula,

- 3 ogórki kiszone,

- 100 g żółtego sera,

- 2 jajka ugotowane na twardo,

- 2 - 3 łyżki majonezu,

- łyżka natki pietruszki lub

szczypiorku,

- sól, pieprz.

Sposób przygotowania
Ryż gotujemy. Oczyszczone boczniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ogórki, ser i jaja kroimy w kostkę. Szczypior/pietruszkę siekamy drobno. Przestudzony ryż, boczniaki z cebulką, ogórki, ser, jajka i warzywa mieszamy razem. Dodajemy majonez i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z boczniaków

Potrawy z boczniaka
Składniki
- bulion

- 2 średnie marchewki

- 1 mała pietruszka

- kawałek selera

- tacka boczniaków

- 1 łyżka mąki

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz, gałka

muszkatałowa,

- majeranek,wegeta

- 2 liście laurowe

- 4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania
Do wody dodajemy bulion, liście laurowe, ziele angielskie, startą na proszek gałkę muszkatałową, majeranek i przyprawę wegeta. Warzywa zetrzeć na tartce i gotować z boczniakami w wywarze. Z masła i mąki zrobić zasmażkę złotego koloru. Wlać do zupy gdy warzywa i grzyby będą miękkie. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatałową.

Gulasz z boczniaków

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 250 g boczniaków

- 1 por

- 1 cebula

- natka pietruszki

- sól, pieprz, bazylia

- 150 ml śmietany 12 %

Sposób przygotowania
Boczniaki umyć i pokroić w kostkę. Cebule posiekać, a pora pokroić w plastry. Grzyby i warzywa włożyć do garnka, podlać woda i dusić na wolnym ogniu ok 5 min. Po tym czasie dodać pieprz i bazylie, podlać grzyby szklanka woda i gotować, aż woda prawie całkowicie odparuje. Dodać natkę pietruszki, sol i gotować, aż grzyby będą miękkie.

Kotlet schabowy z boczniakami zapiekany serem

Potrawy z boczniaka
Składniki
- kotlet schabowy 3 sztuki

- ząbek czosnku

- sól

- pieprz

- przyprawa jarzynka Winiary

- 1 jajko

- 3 łyżki mąki pszennej

- 0,5 szklanki bułki tartej

- 1 łyżka masła

- boczniaki 10 dag

- ser żółty 15 dag

- olej do smażenia

Sposób przygotowania
Porcję schabu przyprawić, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Następnie boczniaki przyprawić pieprzem, solą i przyprawą Winiary. Przygotowane grzyby podsmażyć na maśle z cebulą. Położyć gotowe boczniaki na porcję schabu, potrzeć serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Boczniakowe flaczki

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 0,5 kg boczniaków

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1/2 selera

- 1 por

- 2 cebule

- bulion

- 4 łyżki masła

- 1 łyżka oleju

- liść laurowy

- 2 ziarnka ziela angielskiego

- 4 ziarna pieprzu

- 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki

- 1/2 łyżeczki majeranku

- sól

- czarny pieprz

- garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania
Myjemy boczniaki pod bieżącą wodą, odsączam i układam blaszkami do dołu, czekam na ich wyschnięcie. Następnie kroimy na małe, podłużne kawałki. Marchewkę, selera, pora i pietruszkę kroimy na słupki. Cebulę kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewam masło z olejem, wrzucam wszystkie warzywa i boczniaki, smażymy na silnym ogniu przez 3-4 minuty cały czas mieszając. Podsmażone warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję przyprawy i gotujemy 20 min, co jakiś czas mieszając.

Ja podaję te "flaczki" z ćwiartkami jajek ugotowanymi na twardo i mnóstwem natki pietruszki.

Jeśli lubicie potrawy bardziej gęste, pod koniec duszenia, możecie dodać łyżkę pszennej mąki, ale myślę, że bez mąki potrawa jest bardziej wyrazista.

Boczniaki marynowane

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 1 kg grzybów boczniak

- cebula

- łyżka soli

Zalewa:

- 1/2 l wody

- 3/4 szklanki octu

- liść laurowy

- kilka ziaren pieprzu

- kilka ziaren ziela angielskiego

- łyżka cukru

Sposób przygotowania
Grzyby myjemy ,odcinamy trzonki ,wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 30 min. Grzyby wyciągamy (bez cebuli) ,przekładamy do wrzącej zalewy (ocet z wodą i przyprawami) ,zagotowujemy. Gorące przekładamy do słoików (opcjonalnie można dodać ugotowaną cebulę) i zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia (do góry dnem).

Boczniaki duszone

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 1 kg boczniaków

- 4 łyżki masła

- cebula,

- 2 łyżki oleju

- 4 bułeczki

- sól

- pieprz

Sposób przygotowania
Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, odciąć trzony, dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Większe kapelusze pokroić w paski, mniejsze grzybki zostawić w całości. Cebulę obrać, po-kroić w drobną kostkę. Wrzucić na gorący tłuszcz, lekko usmażyć. Dodać pokrojone grzyby, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, potem zdjąć pokrywkę, by grzyby lekko odparowały. Można je zagęścić 4 łyżkami śmietany wymieszanymi z 2 łyżkami mąki. Bułeczki przekroić, wydrążyć, napełnić duszonymi grzybami. Podawać od razu.

Boczniaki w pomidorach

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 1/2 kg ugotowanych grzybów

- 1/2 kg cebuli

- 2 słoiczki koncentratu

pomidorowego

- 5 łyżek octu

- 2 łyżki cukru

- sól

- pieprz

Sposób przygotowania
Ugotować boczniaki i odcedzić z nadmiaru wody, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać ocet, cukier i koncentrat a następnie smażyć. Dodać do ugotowanych grzybów, doprawić według gustu do smaku, chwilkę podsmażyć.

Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 min.

Zapiekane boczniaki

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 400 g boczniaków

- 5 jaj

- 100 g sera żółtego

- 100 g szynki drobiowej

- 2 papryki

- 1 cebula

- 2 łyżki oleju

- 200 ml śmietany 12%

- 100 ml mleka

- natka pietruszki

Sposób przygotowania
Boczniaki pokroić w kostkę, paprykę w paski, cebulę posiekać drobno. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać boczniaki i paprykę, dodać sól i pieprz, podlać wodą i dusić.

Ugotować 4 jaja na twardo. Plasterki jaj ułożyć na dnie wysmarowanej formy do pieczenia. Na jajka poukładać plastry szynki, na to grzyby z warzywami. W miseczce ubić 1 jajko ze śmietaną i mlekiem, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Masę jajeczną zalać zapiekankę. Na wierzchu poukładać plastry sera i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Tarta z boczniakami

Potrawy z boczniaka
Składniki
- 250 g mąki

- 100 g masła

- 1 żółtko

- 300 g boczniaków

- 2 średnie cebule

- 2 jajka

- 2 łyżki śmietany

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- majeranek

- sól

- pieprz

Sposób przygotowania
Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtko i szczyptę soli, energicznie i szybko zagnieść. Zawinąć w folie i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Podsmażyć na oleju posiekaną w kostkę cebulę, dodać do niej grzyby i dusić ok. 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Do lekko przestudzonych grzybów dodać jajka, śmietanę, przyprawić majerankiem i wymieszać. Formę do tarty natłuścić masłem i wylepić rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i obciążyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C i podpiec przez ok. 15 min. (ciasto ma się delikatnie zarumienić). Nałożyć farsz na podpieczony spód i piec ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C, aż masa się dobrze zetnie.